• kennismakingspakket
 • ESsweet GrooVia aanbieding
 • 2 zakjes tafelzoetstof
header4

Het gebruik van stevia

Stevia wordt verkocht en gebruikt in verschillende vormen. Vanaf 2 december 2011 is het gebruik van steviolglycosiden met een zuiverheid van meer dan 95 % worden toegelaten in Europa. Deze zoetstof mag 10 verschillende steviolglycosiden bevatten maar moet voor minstens 75% uit de som van de steviolglycosiden stevioside en/of rebaudioside A bestaan. Hoewel het wat vreemd klinkt is het gebruik van de bladeren van de steviaplant als ook het gebruik van ruwe extracten niet toegestaan als voedingsmiddel.

 

 • Steviolglycosiden
  Vaak wordt geraffineerd stevia-extract stevioside genoemd. Deze benaming is zeer verwarrend omdat stevioside maar een van de zoetsmakende stoffen in het plantje is. Officieel heten de zoet smakende stoffen in de plant steviolglycosiden.
  Stevioside zelf is 250 tot 350 keer zoeter als sucrose, de wetenschappelijke naam voor onze gewone witte suiker en rietsuiker. Stevioside heeft van zichzelf een vrij bittere nasmaak. De kwaliteit van een geraffineerd stevia extract hangt samen met het percentage rebaudioside A. Rebaudioside A heeft een smaak die het meest lijkt op die van suiker. Het is ongeveer 400 keer zo zoet als gewone sucrose. Hoe hoger het percentage Rebaudioside A hoe minder de bittere nasmaak ervaren wordt. Doordat rebaudioside procentueel minder voorkomt in het blad is de prijs ervan hoger.

  De dosering in dranken is lastig, je moet er mee om leren gaan. De achterkant van een theelepeltje in de steviolglycosiden dopen is voldoende voor een kopje thee of koffie.

  Met steviolglycosiden kun je bakken en koken. Het is hittestabiel tot 200 graden en overal inzetbaar waar je anders suiker voor zou gebruiken.

  Om met steviolglycosiden te bakken is een kwestie van leren. Je kunt het eigenlijk niet in gewichten uitdrukken, maar op smaak doseren. Met kleine beetjes beginnen en gewoon uitproberen. De meeste beslagen zijn vooraf prima te proeven. 

 • Steviolglycosiden vloeibaar
  Steviolglycosiden vloeibaar is een oplossing van steviolglycosiden in gedistilleerd water. Dit is een heldere vloeistof, die wel goed is te doseren in koffie of thee. 1 a 2 druppels staan voor een klontje suiker. Aan steviolglycosiden vloeibaar is geen alcohol toegevoegd.

 • Steviolglycosiden op een draagstof
  Om gemakkelijker met steviolglycosiden te kunnen bakken en koken zijn verschillende mogelijkheden ontwikkeld met behulp van draagstoffen.
  Omdat steviolglycosiden veelal 300 x zoeter zijn dan sucrose zijn ze lastig te doseren en bij gebruik in bestaande recepten verliest men volume door de vervanging van suiker. Veel gebruikte draagstoffen zijn: erytritol en inuline.

  Erythritol is een natuurlijke suikeralcohol die qua voorkomen lijkt op kristalsuiker. Hoewel ook de smaak lijkt op die van suiker is de zoetkracht ervan ongeveer 70 %.
  Erythritol bevat vrijwel geen calorieën. Het beïnvloedt de bloedglucose niet en veroorzaakt geen cariës.
  Erythritol wordt gebruikt als suikervervanger sinds 1990 en wordt gemaakt uit gegist graan. De naam erythritol is een afgeleide van de naam van het gistingproces.

  Erythritol valt binnen de categorie ‘suikeralcohol’, maar het is geen suiker en ook geen alcohol. De term suikeralcohol heeft betrekking op de chemische/moleculaire structuur van Erythritol die overeenkomt met die van suikers en gedeeltelijk met die van alcohol.

  Erythritol is een kleine molecuul en wordt gemakkelijk via de dunne darm opgenomen in het lichaam waar het onveranderd wordt uitgescheiden via de urine. Erythritol komt bij normaal gebruik niet in de dikke darm terecht en wordt dus niet afgebroken door bacteriën zoals bij andere polyolen. Hierdoor veroorzaakt het geen diarree. Enkel bij zeer hoge consumptie van bijvoorbeeld 100 gram/dag kan erythritol in de dikke darm terecht komen en problemen geven. Dit gebeurt omdat in dat geval de normale opnamecapaciteit van de dunne darm wordt overschreden. De erythritol komt dan alsnog in de dikke darm terecht waar het door darmbacteriën afgebroken wordt.


  Inuline is een vezel die voorkomt in de wortels van planten die groeien in koud-gematigde gebieden (bijvoorbeeld alant (Inula), cichorei, aardpeer, dahlia, paardenbloem, schorseneer en artisjok). Het wordt opgeslagen in de vacuole van de plantencellen en is net als zetmeel een reservestof voor de plant. Het werkt ook als cryoprotectant. Dit wil zeggen dat het de plant beschermt tegen bevriezing.
  Inuline heeft zelf geen zoete smaak, maar inuline-preparaten bevatten vaak afbraakproducten (fructo-oligosachariden) met een zoete smaak, waardoor het preparaat toch vaak zoetig smaakt. Inuline heeft een witte kleur en is vrij goed in water oplosbaar. Inuline verhoogt de bloedsuikerspiegel niet. Nadeel is dat het bij gevoeligheid of overmatig gebruik diarree veroorzaakt.

 

Zuivere steviolglycosiden

ESstevia is specialist in zuivere steviolglycosiden en sinds de Europese toelating van steviolglycosiden in 2011 heeft de ontwikkeling ervan natuurlijk niet stil gestaan!

Elf steviolglycosiden zijn als zoetstof in de EU toegestaan. Het zijn stevioside, steviolbioside, rubusoside, dulcoside A, rebaudioside A, B, C, D, E, F en M.

Onder de eerste steviolglycosiden die in 2011 door de EU zijn goedgekeurd, was stevioside de pionier van op stevia gebaseerde zoetstoffen. Stevioside was de eerste omdat het de meest voorkomende steviolglycoside in steviabladeren is. Het probleem met stevioside is dat het een bittere nasmaak en een dropachtige nasmaak heeft.

Maar toen ontdekten de onderzoekers stevia-planten die opvielen in de massa. Ze hadden een hoger aandeel van het steviolglycoside rebaudioside A, dat beter smaakt dan stevioside en ook twee keer zo zoet is. Dat opende commerciële kansen voor reb A, dat tegenwoordig het meest gebruikte steviolglycoside is.

Omdat reb A zoeter is en beter smaakt, is het gemakkelijker te gebruiken. Daarnaast zijn er methoden om de resterende bitterheid te maskeren, evenals de dropachtige nasmaak.

Reb A was een grote stap voorwaarts voor steviolglycosiden als zoetstof. Maar al snel werd ontdekt dat de puurste vormen van reb A niet altijd het beste smaakten. Het begon de jacht op die anderen.

Een nieuw alternatief

Onderzoekers ontdekten steviolglycosiden rebaudioside D en M (reb D en reb M). Wetenschappers wisten al een tijdje van deze stoffen, maar het was pas nu, nadat het in 2017 in de EU was goedgekeurd, dat het een echt alternatief werd in de voedingsindustrie.

Reb D en M hebben meer glucose-eenheden gekoppeld aan steviol.

Steviolglycosiden zijn de zoete bestanddelen van de bladeren van de steviaplant. Ze bestaan ​​uit de stof steviol die via zogenaamde glycosidebindingen aan verschillende glucoseresten is gebonden. Stevioside heeft bijvoorbeeld verbindingen met drie glucosegroepen en reb A tot vier.

Reb M heeft in totaal zes glucosedelen. Het hoge aantal glucose-eenheden is een deel van de verklaring van de goede smaak van reb M. Studies tonen aan dat meer glucose-eenheden meer zoetheid en minder bitterheid produceren.

ESstevia levert steviolglycosiden zuiver in poedervorm of als oplossing in water. Het zuivere poeder is geweldig zoet ( ongeveer 300 x zoeter dan suiker) en geschikt voor het zoeten van warme en koude dranken en om mee te bakken en koken.

Vloeibaar is handig te gebruiken in warme en koude dranken als koffie, thee, yoghurt maar ook in smoothies of jam. De zoetjes zijn er voor warme dranken. Om met steviolglycosiden te bakken is er GrooVia kristal. Het lijkt op suiker en is zelfs een kristal. Naast deze heerlijk zoete producten levert ESstevia nog tal van andere stevia producten.

De cookies die wij gebruiken zijn noodzakelijk voor de technische werking van de website en om de toegang tot onze website te analyseren. Als u het ermee eens bent, klikt u op ‘Ok’. Om cookies te weigeren, klikt u op ‘Weigeren’. Voor meer info in onze privacy verklaring klikt u op ‘Meer informatie’.