• 2 zakjes tafelzoetstof
  • ESsweet GrooVia aanbieding
  • kennismakingspakket
header4

ESstevia VOF is een bedrijf, gespecialiseerd in steviaproducten. Wij houden ons bezig met in- en verkoop van stevia en steviagerelateerde producten. Wij im- en exporteren wereldwijd. In Nederland leveren wij kwaliteitsproducten aan zowel particulieren als aan bedrijven.

Steviolglycosiden, de zoetstoffen gewonnen uit het plantje stevia, worden sinds december 2011 in Europa ook in de supermarkt aangeboden. Hier zijn steviolglycosiden echter alleen verkrijgbaar gemengd met een veelal goedkope bulkstof als maltodextrine en dergelijke. Consumenten worden misleid doordat er groot stevia op de verpakking staat, terwijl men vooral een bulkstof, met een klein beetje steviolglycosiden aanschaft. ESstevia staat voor producten met steviolglycosiden in haar meest zuivere vorm en bovenal calorie- en koolhydraat vrij. 

ESstevia is in 2005 ontstaan als afsplitsing van Vita-Reform van der Snoek. Vita-Reform begon in 1998 met de verkoop van stevia in de vorm van ruwe bladeren en als extract. Na de afsplitsing is het assortiment steviaproducten enorm uitgebreid. Tevens is ESstevia bij haar oprichting direct lid geworden van EUSTAS (European Stevia Association). Mede door dit lidmaatschap is ESstevia op de hoogte van de ontwikkeling rond de toelating van stevia op de Europese markt.


logo home

Zuivere steviolglycosiden

ESstevia is specialist in zuivere steviolglycosiden en sinds de Europese toelating van steviolglycosiden in 2011 heeft de ontwikkeling ervan natuurlijk niet stil gestaan!

Elf steviolglycosiden zijn als zoetstof in de EU toegestaan. Het zijn stevioside, steviolbioside, rubusoside, dulcoside A, rebaudioside A, B, C, D, E, F en M.

Onder de eerste steviolglycosiden die in 2011 door de EU zijn goedgekeurd, was stevioside de pionier van op stevia gebaseerde zoetstoffen. Stevioside was de eerste omdat het de meest voorkomende steviolglycoside in steviabladeren is. Het probleem met stevioside is dat het een bittere nasmaak en een dropachtige nasmaak heeft.

Maar toen ontdekten de onderzoekers stevia-planten die opvielen in de massa. Ze hadden een hoger aandeel van het steviolglycoside rebaudioside A, dat beter smaakt dan stevioside en ook twee keer zo zoet is. Dat opende commerciële kansen voor reb A, dat tegenwoordig het meest gebruikte steviolglycoside is.

Omdat reb A zoeter is en beter smaakt, is het gemakkelijker te gebruiken. Daarnaast zijn er methoden om de resterende bitterheid te maskeren, evenals de dropachtige nasmaak.

Reb A was een grote stap voorwaarts voor steviolglycosiden als zoetstof. Maar al snel werd ontdekt dat de puurste vormen van reb A niet altijd het beste smaakten. Het begon de jacht op die anderen.

Een nieuw alternatief

Onderzoekers ontdekten steviolglycosiden rebaudioside D en M (reb D en reb M). Wetenschappers wisten al een tijdje van deze stoffen, maar het was pas nu, nadat het in 2017 in de EU was goedgekeurd, dat het een echt alternatief werd in de voedingsindustrie.

Reb D en M hebben meer glucose-eenheden gekoppeld aan steviol.

Steviolglycosiden zijn de zoete bestanddelen van de bladeren van de steviaplant. Ze bestaan ​​uit de stof steviol die via zogenaamde glycosidebindingen aan verschillende glucoseresten is gebonden. Stevioside heeft bijvoorbeeld verbindingen met drie glucosegroepen en reb A tot vier.

Reb M heeft in totaal zes glucosedelen. Het hoge aantal glucose-eenheden is een deel van de verklaring van de goede smaak van reb M. Studies tonen aan dat meer glucose-eenheden meer zoetheid en minder bitterheid produceren.

ESstevia levert steviolglycosiden zuiver in poedervorm of als oplossing in water. Het zuivere poeder is geweldig zoet ( ongeveer 300 x zoeter dan suiker) en geschikt voor het zoeten van warme en koude dranken en om mee te bakken en koken.

Vloeibaar is handig te gebruiken in warme en koude dranken als koffie, thee, yoghurt maar ook in smoothies of jam. De zoetjes zijn er voor warme dranken. Om met steviolglycosiden te bakken is er GrooVia kristal. Het lijkt op suiker en is zelfs een kristal. Naast deze heerlijk zoete producten levert ESstevia nog tal van andere stevia producten.

De cookies die wij gebruiken zijn noodzakelijk voor de technische werking van de website en om de toegang tot onze website te analyseren. Als u het ermee eens bent, klikt u op ‘Ok’. Om cookies te weigeren, klikt u op ‘Weigeren’. Voor meer info in onze privacy verklaring klikt u op ‘Meer informatie’.