• 2 zakjes tafelzoetstof
  • kennismakingspakket
  • ESsweet GrooVia aanbieding
header4

Sinds kort mogen steviolglycosiden van de Europese Commissie ook hier gebruikt worden als zoetstof. Goed nieuws, want steviolglycosiden bevatten geen calorieën en zijn de perfecte suikervervanger voor diabetici en voor iedereen die wil afvallen. Bovendien kan het gemakkelijk gebruikt worden om te koken en te bakken.

Winiefred Van Killegem is fan van stevia en vertelt je alles wat je moet weten over dit zoete plantje. Over de geschiedenis, teelt, bestanddelen, gezondheidsvoordelen… En natuurlijk gaat ze er mee aan de slag in de keuken. Winiefred zoekt naar de lekkerste recepten met de steviadruppels, -poeder en -blaadjes.

Milkshakes, confituur, koekjes, pannenkoeken met zelfgemaakte choco, sangria, chocomousse: Winiefred maakte van elke zoete klassieker een variant met stevia! En

natuurlijk blijft ze eerst en vooral kruidenvrouw: verse kruiden en heerlijke specerijen mogen niet ontbreken in haar recepten. 

Auteur Winiefred Van Killegem
Foto’s Marc Wauters
64 blz – prijs 11.50€
Uitgeverij Davidsfonds Leuven
NUR 440
ISBN 9789058268211


alt 

Als gevolg van de komende toelating van steviolglycosiden op de Europese markt, kunnen de afgebeelde artikelen in de webshop afwijken van de geleverde producten. Wij zijn momenteel hard bezig onze etikettering aan te passen aan de nieuwe wetgeving.

Goedkeuring stevia nog in 2011

Het Europees parlement heeft de autorisatie van steviolglycosiden, eerder door het
Standing Committee of the EC (besluit van 4 juli) gegeven, niet herroepen. Nu zal de autorisatie eerst worden gepubliceerd in het EFSA Journal. Na publicatie zal het nog 20 dagen duren voordat de autorisatie van steviolglycosiden in Europa een feit zal zijn. Vanaf 2 december zullen steviolglycosiden toegelaten worden op de Europese markt.

http://www.ezpress.be/news/10694/Nieuwe_zoetstof_steviolglycosiden_toegelaten_in_de_EU

Het werk van EUSTAS is dan nog niet klaar. Er wordt nog hard gewerkt aan een ruimere autorisatie en toelating van gedroogde bladeren en levende planten.

Onze website is geheel vernieuwd! Wij zijn er heel blij mee, volgens ons is de website een stuk overzichtelijker geworden.
Voor terugkerende klanten is het vervelend. Oude inloggegevens zijn helaas niet mee te nemen naar de nieuwe webwinkel. U kunt uw gegevens opnieuw invoeren door in de webshop, onder aan de pagina, bij inloggen webshop registreer dan hier aan te klikken. of volg deze link.

Zuivere steviolglycosiden

ESstevia is specialist in zuivere steviolglycosiden en sinds de Europese toelating van steviolglycosiden in 2011 heeft de ontwikkeling ervan natuurlijk niet stil gestaan!

Elf steviolglycosiden zijn als zoetstof in de EU toegestaan. Het zijn stevioside, steviolbioside, rubusoside, dulcoside A, rebaudioside A, B, C, D, E, F en M.

Onder de eerste steviolglycosiden die in 2011 door de EU zijn goedgekeurd, was stevioside de pionier van op stevia gebaseerde zoetstoffen. Stevioside was de eerste omdat het de meest voorkomende steviolglycoside in steviabladeren is. Het probleem met stevioside is dat het een bittere nasmaak en een dropachtige nasmaak heeft.

Maar toen ontdekten de onderzoekers stevia-planten die opvielen in de massa. Ze hadden een hoger aandeel van het steviolglycoside rebaudioside A, dat beter smaakt dan stevioside en ook twee keer zo zoet is. Dat opende commerciële kansen voor reb A, dat tegenwoordig het meest gebruikte steviolglycoside is.

Omdat reb A zoeter is en beter smaakt, is het gemakkelijker te gebruiken. Daarnaast zijn er methoden om de resterende bitterheid te maskeren, evenals de dropachtige nasmaak.

Reb A was een grote stap voorwaarts voor steviolglycosiden als zoetstof. Maar al snel werd ontdekt dat de puurste vormen van reb A niet altijd het beste smaakten. Het begon de jacht op die anderen.

Een nieuw alternatief

Onderzoekers ontdekten steviolglycosiden rebaudioside D en M (reb D en reb M). Wetenschappers wisten al een tijdje van deze stoffen, maar het was pas nu, nadat het in 2017 in de EU was goedgekeurd, dat het een echt alternatief werd in de voedingsindustrie.

Reb D en M hebben meer glucose-eenheden gekoppeld aan steviol.

Steviolglycosiden zijn de zoete bestanddelen van de bladeren van de steviaplant. Ze bestaan ​​uit de stof steviol die via zogenaamde glycosidebindingen aan verschillende glucoseresten is gebonden. Stevioside heeft bijvoorbeeld verbindingen met drie glucosegroepen en reb A tot vier.

Reb M heeft in totaal zes glucosedelen. Het hoge aantal glucose-eenheden is een deel van de verklaring van de goede smaak van reb M. Studies tonen aan dat meer glucose-eenheden meer zoetheid en minder bitterheid produceren.

ESstevia levert steviolglycosiden zuiver in poedervorm of als oplossing in water. Het zuivere poeder is geweldig zoet ( ongeveer 300 x zoeter dan suiker) en geschikt voor het zoeten van warme en koude dranken en om mee te bakken en koken.

Vloeibaar is handig te gebruiken in warme en koude dranken als koffie, thee, yoghurt maar ook in smoothies of jam. De zoetjes zijn er voor warme dranken. Om met steviolglycosiden te bakken is er GrooVia kristal. Het lijkt op suiker en is zelfs een kristal. Naast deze heerlijk zoete producten levert ESstevia nog tal van andere stevia producten.

De cookies die wij gebruiken zijn noodzakelijk voor de technische werking van de website en om de toegang tot onze website te analyseren. Als u het ermee eens bent, klikt u op ‘Ok’. Om cookies te weigeren, klikt u op ‘Weigeren’. Voor meer info in onze privacy verklaring klikt u op ‘Meer informatie’.