• ESsweet GrooVia aanbieding
  • 2 zakjes tafelzoetstof
  • kennismakingspakket
header4
s3

“When one first observes the plant, nothing particular about it summons the attention, but when even a small piece of the leaf is placed in the mouth, one is amazed by its sweetness. A mere fragment of leaf is enough to sweeten the mouth for an hour.”

 

Wie het plantje de eerste keer ziet, zal er niks bijzonders aan vinden. Wanneer echter een klein stukje van het blad geproefd wordt, zal een bijzondere zoetheid worden waargenomen. Een klein stukje van het blad geeft een zoete smaak die wel een uur kan blijven hangen.

Deze paar eenvoudige woorden, uitgegeven in 1899, openden een van de meest opmerkelijke hoofdstukken in de geschiedenis van de botanische wetenschap.“El Caa-ehe (Eupatorium rebaudianum, species nova)”Rev. Agr., Ascunion 1: 35-37, 1899 M.S. Bertoni, en introduceerde een potentieel revolutionaire plant uit Paraguay bekend als stevia, of “honingblad”. In Zuid-Amerika is de plant vooral bekend onder de naam yerba dulce. De Guarani indianen van Paraguay, die al eeuwen gebruik maken van de plant, noemen het Caa-ehe, Azuka-CAA, Kaa-hij-e of Ca-a-yupe. De meeste van deze namen verwijzen naar de zoete nectar-achtige smaak van het blad. Stevia wordt door de Guarani indianen toegevoegd aan vele van hun geneesmiddelen en aan hun voeding. De Guarani indianen vormen een van de meest ontwikkelde inheemse culturen, op het gebied van filosofie, voeding en geneeskunde vergeleken met een soortgelijke groep in de wereld. Hun wegen zijn nog steeds vaag begrepen door andere mensen. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van stevia.

Ondanks dat stevia eeuwen lang gebruikt werd door de indianen, werd het pas in 1899 door de “beschaafde” man ontdekt.

M.S. Bertoni (hierboven geciteerd) merkte op dat de inboorlingen hun bittere dranken veraangenaamden met stevia. Aan Bertoni wordt de ontdekking van de nieuwe plantensoort toegeschreven: Stevia rebaudiana Bertoni.

Het is verbazingwekkend te overwegen dat hoewel de meeste van de belangrijke kruiden en specerijen van de wereld bekend zijn, beschreven, geclassificeerd en over de gehele wereld verspreid zijn, een van de mooiste planten ter wereld pas ruim een eeuw geleden werd ontdekt. Deskundigen schatten dat Zuid-Amerika een bron is van tientallen, misschien wel honderden plantensoorten met eigenschappen zo ingrijpend als stevia, die nog ongebruikt blijven en door niemand anders herkend worden als door de inheemse bevolking.

De belangrijkste impuls voor het onderzoek naar stevia was de ontdekking van Bertoni dat het kruid een buitengewone zoetkracht bezit. Een goede kwaliteit van de bladeren wordt geschat op een zoetkracht die 30 keer zoeter is dan suiker of sucrose.

De zoete bestanddelen van stevia worden wereldwijd beschouwd als de zoetstoffen van de toekomst. In landen waar momenteel kunstmatige zoetstoffen op de rand staan van verboden worden, wordt hard gezocht naar nieuwe, veilige, niet-calorische zoetstoffen. In andere landen, waar bedrijven in het bezit zijn van exclusieve rechten zoetstoffen te produceren, wordt angstig gekeken naar de komst van nieuwe, veiligere zoetstoffen, waarover zij geen zeggenschap meer zullen hebben. Voor deze bedrijven is de opkomst van een volstrekt natuurlijke, niet octrooieerbare zoetstof, de ultieme horror.

Stevioside en rebaudiosiden zijn de belangrijkste bestanddelen die in de bladeren van de steviaplant worden gevonden. Deze steviolglycosiden mogen als zoetstoffen worden gebruikt.

Zuivere steviolglycosiden

ESstevia is specialist in zuivere steviolglycosiden en sinds de Europese toelating van steviolglycosiden in 2011 heeft de ontwikkeling ervan natuurlijk niet stil gestaan!

Elf steviolglycosiden zijn als zoetstof in de EU toegestaan. Het zijn stevioside, steviolbioside, rubusoside, dulcoside A, rebaudioside A, B, C, D, E, F en M.

Onder de eerste steviolglycosiden die in 2011 door de EU zijn goedgekeurd, was stevioside de pionier van op stevia gebaseerde zoetstoffen. Stevioside was de eerste omdat het de meest voorkomende steviolglycoside in steviabladeren is. Het probleem met stevioside is dat het een bittere nasmaak en een dropachtige nasmaak heeft.

Maar toen ontdekten de onderzoekers stevia-planten die opvielen in de massa. Ze hadden een hoger aandeel van het steviolglycoside rebaudioside A, dat beter smaakt dan stevioside en ook twee keer zo zoet is. Dat opende commerciële kansen voor reb A, dat tegenwoordig het meest gebruikte steviolglycoside is.

Omdat reb A zoeter is en beter smaakt, is het gemakkelijker te gebruiken. Daarnaast zijn er methoden om de resterende bitterheid te maskeren, evenals de dropachtige nasmaak.

Reb A was een grote stap voorwaarts voor steviolglycosiden als zoetstof. Maar al snel werd ontdekt dat de puurste vormen van reb A niet altijd het beste smaakten. Het begon de jacht op die anderen.

Een nieuw alternatief

Onderzoekers ontdekten steviolglycosiden rebaudioside D en M (reb D en reb M). Wetenschappers wisten al een tijdje van deze stoffen, maar het was pas nu, nadat het in 2017 in de EU was goedgekeurd, dat het een echt alternatief werd in de voedingsindustrie.

Reb D en M hebben meer glucose-eenheden gekoppeld aan steviol.

Steviolglycosiden zijn de zoete bestanddelen van de bladeren van de steviaplant. Ze bestaan ​​uit de stof steviol die via zogenaamde glycosidebindingen aan verschillende glucoseresten is gebonden. Stevioside heeft bijvoorbeeld verbindingen met drie glucosegroepen en reb A tot vier.

Reb M heeft in totaal zes glucosedelen. Het hoge aantal glucose-eenheden is een deel van de verklaring van de goede smaak van reb M. Studies tonen aan dat meer glucose-eenheden meer zoetheid en minder bitterheid produceren.

ESstevia levert steviolglycosiden zuiver in poedervorm of als oplossing in water. Het zuivere poeder is geweldig zoet ( ongeveer 300 x zoeter dan suiker) en geschikt voor het zoeten van warme en koude dranken en om mee te bakken en koken.

Vloeibaar is handig te gebruiken in warme en koude dranken als koffie, thee, yoghurt maar ook in smoothies of jam. De zoetjes zijn er voor warme dranken. Om met steviolglycosiden te bakken is er GrooVia kristal. Het lijkt op suiker en is zelfs een kristal. Naast deze heerlijk zoete producten levert ESstevia nog tal van andere stevia producten.

De cookies die wij gebruiken zijn noodzakelijk voor de technische werking van de website en om de toegang tot onze website te analyseren. Als u het ermee eens bent, klikt u op ‘Ok’. Om cookies te weigeren, klikt u op ‘Weigeren’. Voor meer info in onze privacy verklaring klikt u op ‘Meer informatie’.